2019-02-09 Kabaret JURKI w programie „Last minute”

    Inowrocław już po raz czwarty uległ modzie na gotowanie. 29 czerwca 2018 roku w plenerowej kuchni Master Team usytuowanej w centralnym punkcie miasta, tj. na Rynku, rządy przejęli najbardziej nieprzewidywalni adepci sztuki kulinarnej – dzieci w wieku 10-13 lat. Kulinarne wariacje na temat jajek i truskawek wypełniły część konkursową.
    Nim trzyosobowe reprezentacje 6 inowrocławskich szkół podstawowych – nr 2, 9, 11, 14, 16, Integracyjna – stoczyły dzisiaj bitwę na pomysłowość, udowadniając jednocześnie, że w ciągu 50 minut można przygotować 3 porcje wariacji na temat jajek, tyleż samo deserów, z truskawką w roli głównej, nie znając uprzednio składników i czyniąc to na oczach tłumu, na płycie Rynku w wyjątkowym pokazie kelnerskim. Uczestnicy konkursu Kulinarny Master Team, przygotowanego przez Kujawskie Centrum Kultury i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Genowefy Jaworskiej, nie ustają w udowadnianiu swojej kreatywności i kulinarnej sprawności już od 2015 roku. Jajko w szczypiorkowej koronie, w łososiowym płaszczu, jajeczne sushi, sałatka z jajecznym oczkiem, truskawka w śmietanowym kożuchu, w towarzystwie bananów. Jakiż to problem? I jeszcze czekolada do tego. Po prostu voila i smacznego.
    Gdy tylko „wrota spiżarni otwarły się”, a uczestnicy konkursu rozpoczęli bieg po zwycięstwo, prześcigając się w zapełnianiu stolików produktami, z pewnością wszyscy zaczęli zastanawiać się czy dziecięca wyobraźnia ma jakieś granice, a połączenie składników dostarczonych przez organizatorów pozwoli stworzyć danie nie tylko smaczne i zdrowe, ale również o oryginalnej nucie smakowej. Młodzi kucharze mogli liczyć na wsparcie swych bardziej doświadczonych kolegów z Gastronomika, którzy służyli cenną radą, nadzorując przebieg prac.
    W spiżarni czekały m.in. sałaty lodowe i masłowe, rukola, roszponka, pomidory, rzodkiewki, ogórki, mozzarella, homogenizowany, feta, kiełki maści wszelakiej, suszone pomidory, łosoś wędzony w plastrach, awokado, mięta, maliny, borówki, migdały, granola, bita śmietana w sprayu, bezy oraz mnóstwo dodatków o słodkiej nucie smakowej.
    Zastosowanie składników tematycznych, czystość kompozycyjna, kreatywność, smak i aromat potrawy, a ponadto organizacja stanowiska pracy – na te kryteria zwracało uwagę jury w składzie – Andrzej Giermaziński, znakomity kucharz, szef kuchni Jaśminowego Gaju, chodząca reklama zdrowego stylu życia Katarzyna Buszkiewicz – dietetyk i właściciel poradni dietetycznej ,,Apetyt na zdrowie”, instruktor fitness, również wieloletni nauczyciel inowrocławskiego Gastronomika oraz Mariusz Bąkowski, szef kuchni catering Złotniki Kujawski. Innymi słowy kulinarne „Ich Troje”.
    Kto był najlepszy, które danie zachwyciło jurorów? Reprezentacje SP 11 i SP 16 od dzisiaj – przez najbliższy rok – używać będą tytułu KULINARNY MASTER TEAM 2018. Julia Kucharska, Wiktor Jaskrowski, Marcel Wiśniewski (SP 11), a także Oliwia Pietrzak, Zuzanna Kierstan, Julia Żurawska (SP 16) pokazali, że w kuchni, choćby i była w plenerze, czują się jak przysłowiowa ryba w wodzie.
    Zwieńczeniem kreatywnej imprezy było wspólne przygotowanie sałatki, której walory smakowe poznała publiczność.

 

 

plakat